lauantai 19. huhtikuuta 2014

Pääsiäisen menu: tomaattikeitto, risotto ja juustot&viikunahillo

Pääsiäislauantaina kokattiin herkullinen kolmen ruokalajin menu. Alkuruoaksi nautittiin raikas ja värikäs tomaattikeitto. Pääruoaksi oli maukasta risottoa ja kalaa. Lopuksi herkuteltiin juustoilla ja itsetehdyllä viikunahillolla.

Tomaattikeitto



Tomaattikeiton ohje (2 annosta):

1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
2 rkl oliiviöljyä
1 tlk kuorittuja tomaatteja tomaattimehussa
2 rkl tomaattipyreetä
1,5 dl vettä
suolaa
pippuria
1 rkl balsamico etikkaa
1 tl kuivattua basilikaa
1 dl tuoretta basilikaa

Kuori ja hienonna valkosipuli ja sipuli. Kuumenna kattilassa oliiviöljy ja kuullota siinä sipuleita. Lisää tomaatit, pyree ja vesi. Mausta ripauksella suolaa, pippuria ja kuivattua basilikaa. Anna kiehua noin 20 minuuttiia. Soseuta keitto sauvasekoittimella ja lisää balsamico ja hienonnettu tuore basilika. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita tai vettä jos keitto on liian paksua.


Keitosta tuli ihanan makea ja kevyt. Keiton väri ja maku toi hymyn huulille. Avomies nuoli jopa kattilan puhtaaksi.



Risotto





Risoton ohje (2-3 annosta):

1 sipuli
2 rkl oliiviöljyä
2,5 dl risottoriisiä
1,5 dl valkoviiniä
5 dl kasvislientä
1 dl kermaa
1,5 dl parmesaanijuustoa
pippuria
muutama tippa sitruunamehua
(lisukkeeksi esimerkiksi parsaa, parsakaalia tai sieniä)

Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipulia oliiviöljyssä ja lisää sitten riisi. Sekoittele hetki ja lisää sitten viini. Kun viini on imeytynyt kaada joukkoon hieman kasvislientä. Kun neste imeytyy lisää sitä hieman kerrallaan ja kaada joukkoon myös kerma. Kaikkea kasvislientä ei tarvitse käyttää. Kun riisi on kypsää, mutta vielä hiukan napakkaa, lisää pippuria, sitruunamehua ja raastettua juustoa. Tarkista maku. Ja lopuksi lisää joukkoon lisukkeita, jos haluat (itse laitoin parsakaalia).

Tarjoile esimerkiksi paistetun kalan kanssa. Voit käyttää mitä tahansa kalaa. Itse käytin pangasiusfileetä, jota sattui pakastimesta löytymään. Koristelin annoksen vielä retiisin siivuilla.


Risotosta tuli ihanan kermainen ja täyteläinen, ja kasvikset raikastivat makua ja ulkonäköä. Monet eivät käytä risotossa kermaa, mutta minusta se sopii siihen ja tekee mausta vieläkin täyteläisemmän.



Viikunahillo ja juustot



Viikunahillon ohje:

200 g kuivattuja viikunoita
2 dl vettä
1/2 dl sokeria
1/2 vaniljatanko
1/2 sitruunan mehu

Poista viikunoista kovat kannat ja pilko viikunat pieneksi. Laita kaikki ainekset kattilaan. Kaavi vaniljatangosta siemenet ja laita ne sekä tanko muiden ainesten kanssa kattilaan. Keitä seosta hiljalleen, kunnes se sakenee ja viikunat pehmenevät. Aikaa menee noin 10-15 minuuttia. Poista vaniljatanko ja kaada seos puhtaaseen hillopurkkiin tai tiiviiseen kulhoon ja laita se jääkaappin. Tarjoile juustojen kanssa.


Viikunahillon kanssa meillä oli voimakas homejuusto sekä miedompi ja kermaisempi juusto. Viikunahillo oli sopivan makea ja täydensi juustojen makuja. Tähän vielä yhdistettiin portviini ja makuyhdistelmä oli loistava.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdutathan minua kommentillasi. Risut, ruusut, kokemukset ja muut mielipiteet ovat tervetulleita :)