torstai 8. toukokuuta 2014

Marinoitu paahtopaisti, piparjuurikastike ja uunijuurekset

kuvauksen takia vain vähän kastiketta, oikeasti lautanen ui herkullisessa kastikkeessa

Olimme muutaman päivän poissa kotoa, jonka ajaksi jätimme paahtopaistin marinoitumaan. Näin kotiin palattuamme meitä odottaisi hyvin maustunut paisti, joka olisi helppo vain kypsentää uunissa. Paistin voi tehdä myös ilman marinadia jos ei ole aikaa antaa sen maustua. Meillä paahtopaisti marinoitui kolme päivää, mutta yhdenkin päivän marinointi varmasti riittää.

Lisukkeeksi paahtopaistille sopii yksinkertainen kylmä piparjuurikastike, jota teimme kerralla isomman määrän jotta sitä riittäisi huomenna lohen kanssa. Jos valmistat kastiketta vain paahtopaistille (kahdelle syöjälle), puolita määrä.

Valmistimme myös uunijuureksia, joita teimme viimeksi myös ankan kanssa (Ankankoivet, uunijuurekset ja appelsiini-punaviinikastike). Tällä kertaa käytimme vain hieman eri juureksia. Ohjetta on siis tosiaan helppo muokata mihin vain juureksiin sopivaksi.

Olimme ostaneet melko pienen paahtopaistin, noin 650 grammaa, mutta helposti samalla vaivalla kypsentää isommankin paistin. Marinadin määrää kannattaa ehkä suurentaa jos tekee kovin ison paistin. Muutenkin marinadin ainesten määrät ovat ihan hatusta heitettyjä. En niitä oikeastaan mittaillut kun kaatelin niitä joukkoon.

Paahtopaisti on maukasta sekä lämpimänä että kylmänä. Ja jos sitä jää, kannattaa tehdä esimerkiksi paahtopaisti-patonkeja. Niihin voi paahtopaistin ja piparjuurikastikkeen lisäksi laittaa vaikka salaatinlehtiä ja suolakurkkuja.

Ohje:


naudan paahtopaisti
4 valkosipulin kynttä
yrttejä maun mukaan (itse käytin noin teelusikallisen kuivattua timjamia ja rosmariinia)
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 rkl balsamico etikkaa
2 rkl soijakastiketta
1 rkl öljyä

1 prk kermaviiliä
2 prk creme fraichea
1 tuubi (45 g) piparjuuritahnaa
hieman sitruunamehua
1 tl sokeria
suolaa
pippuria

1/2 (n. 400 g) selleri
1/2 (n. 330 g) kyssäkaali
3 porkkanaa
10 valkosipulin kynttä
öljyä
mausteita (käytin suolaa, pippuria, hunajaa ja kuivattua timjamia)

Kuori ja viipaloi valkosipulin kynnet. Sekoita kulhossa kaikki marinadin ainekset keskenään. Laita liha ja marinadi tiiviiseen muovipusiin (esim. Minigrip) ja sekoittele/pyörittele/painele marinadi lihaan kiinni. Sulje pussi tiiviistii ja älä jätä ilmaa sinne. Siirrä liha pussissa jääkaappiin marinoitumaan.

1-3 päivän kuluttua liha on valmis. Ota paisti huoneenlämpöön noin tunti ennen paistamista. Kuumenna paistinpannu kuumaksi ja lisää siihen hieman öljyä ja voita. Kuivaa paistin pinta talouspaperilla ja ruskista nopeasti kaikki pinnat kuumalla pannulla.

Siirrä se uunivuokaan ja työnnä paistomittari lihan keskelle. Paista 125 asteisessa uunissa kunnes sisälämpötila on 55 astetta. Jos haluat kypsemmän paistin, sopiva lämpötila on 60 astetta tai enemmän. Aikaa menee noin reilu tunti kiloa kohden. Meidän paisti kypsyi noin 45 minuutissa. Kun liha on valmis, ota se uunista ja kääri folioon vetäytymään. Valmista tällä aikaa juurekset ja kastike.

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Kuori ja pilko juurekset. Laita ne uunipellille, lisää mausteet ja sekoittele huolellisesti. Kypsennä uunissa noin 25 minuuttia, kunnes juurekset ovat kypsiä.

Sekoita kulhossa huolellisesti kaikki kastikkeen ainekset ja lisäile suolaa ja pippuria maun mukaan. Tarkista maku. Laita jääkaappiin odottamaan ja maustumaan.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdutathan minua kommentillasi. Risut, ruusut, kokemukset ja muut mielipiteet ovat tervetulleita :)