keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Suklaa-kirsikkakakku

Lautanen jäi hieman epäsiistiksi...


Inspiraation kakkuun sain tuliaiseksi saamastamme Kirsberry Cherry Speciality väkevästä kirsikkaviinistä, jonka mietin sopivan loistavasti suklaan kanssa. Heti sain idean suklaa-kirsikkakakusta, jossa olisi Kirsberryä. Olen vain viime aikoina syönyt terveellisesti ja jättänyt turhat herkut pois, joten kakkua en ole muuten vain viitsinyt leipoa. Tällä viikolla meillä oli onneksi juhlapäivä, johon sopi täydellisesti tämä sydämen muotoinen herkullinen kakku. Kakku kannattaa tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä, jotta se ehtii kunnolla jähmettyä. Mekin pääsemme vasta huomenna nauttimaan tästä herkusta.

Sydämen muotoisen kakun saa leikkaamalla pohjan neljään osaan ja jokaisesta osasta leikkaamalla kaavalla sydämen. Sopivan kaavan saa tehtyä, kun mittaa kakkupohjan säteen ja leikkaa sitten paperista tämän säteen kokoisen ja suorakulmaisen sektorin. Sektorista saa helposti piirrettyä sydämen. Toivottavasti ei ollut liian monimutkainen matemaattinen selitys...

Halutessasi kakusta alkoholittoman voi Kirsberryn korvata säilykekirsikoiden liemellä. Jos löytää jotain muita kuin näitä keinotekoisia makeita säilykekirsikoita (cocktail-kirsikoita), niin kannattaa toki käyttää. En tiedä myydäänkö jossain sellaisia hapankirsikkatyyppisiä...?

Ensin oli tarkoitus tehdä vain kermatäyte ilman liivatetta, mutta aloin epäilemään pysyykö täyte varmasti kakun sisällä. Päätin siis lisätä pari liivatelehteä, jotta täyte hyytyisi. Ilmankin liivatetta voi siis tehdä. Kakusta tulee huippukorkea ja täytettä on aika paljon, joten kaikkea ei ole välttämättä pakko käyttää. Myös suklaakuorrutetta on hieman liikaa, joten kannattaa käyttää vain tarvittaava määrä.

Jos haluaa isomman kakun, kannattaa pohjia leipoa useampi ja koota niistä iso pyöreä kakku. Myös täytettä, kostuketta ja kuorrutetta tarvitsee silloin enemmän.

Suklaakakkupohja on myös herkullinen kakku sellaisenaan. Se on todella helppo ja nopea tehdä. Jos suklaakakkupohjaa syö vain sellaisenaan, paistoaikaa kannattaa lyhentää noin viisi minuuttia. Silloin kakku jää ihanan pehmeäksi ja meheväksi sisältä.








 Ohje:


100 g sulatettua voita
2 kananmunaa
2,5 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
4 rkl kaakaojauhetta

4 cl Kirsberryä kostutukseen

n. 1,3 dl kuohukermaa
2 rkl maitorahkaa
1 tlk (125 g) punaisia kirsikoita sokeriliemessä
1 tl vaniljasokeria
2 tl sokeria
3 cl Kirsberryä
2 liivatelehteä
2 rkl vettä/mehua

130 g tummaa suklaata
n. 0,7 dl kuohukermaa
n. 20 g voita

tuoreita kirsikoita koristeeksi



Valmista pohja sekoittamalla munat ja sokeri yhteen. Lisää kaakaojauhe ja vehnäjauho, ja kääntele ne taikinan joukkoon. Lopuksi kaada joukkoon jäähtynyt voisula. Voitele irtopohjavuoka ja laita pohjalle lievinpaperi. Kaada taikina vuokaan ja paista noin puoli tuntia 175 asteisessa uunissa.

Anna kakun jäähtyä hyvin ja leikkaa se sen jälkeen paloiksi. Kostuta palat Kirsberryllä.

Valmista täyte vispaamalla kerma paksuksi vaahdoksi. Pilko kirsikat pieniksi paloiksi. Lisää kerman joukkoon rahka, sokerit, kirsikat ja Kirsberry. Kääntele huolellisesti sekaisin. Tarkista maku ja laita jääkaappiin odottamaan. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan viideksi minuutiksi. Kuumenna kaksi ruokalusikallista nestettä kiehuvaksi ja sekoita liivatteet huolellisesti joukkoon. Anna seoksen jäähtyä hetki ja kaada se sen jälkeen ohuena nauhana kermatäytteen jokkoon ja sekoita huolellisesti. Laita täyte jääkaappiin hyytymään.

Kun täyte on hieman hyytynyt, voi kakun kasata. Laita alle yksi kakkupohja ja lisää päälle kolmasosa (tai vähemmän) täytettä. Laita seuraava pohja ja täyte, ja jatka näin kunnes päällimmäisenä on pohja. Laita kakku jääkaappiin hyytymään.

Kuorrutetta varten kuumenna kerma kattilassa kiehumispisteeseen ja lisää joukkoon paloiteltu suklaa. Sekoita huolellisesti kunnes suklaa sulaa. Lisää lopuksi nokare voita ja sekoita tasaiseksi. Anna kuorrutteen jäähtyä, jottei se ole liian kuumaa. Varo kuitenkin ettei se jähmety liikaa. Kaada sitten kakun päälle ja levitä reunoille. Tasoita pinta (itse en onnistunut tässä kovin hyvin) ja laita kakku jääkaappiin jähmettymään.

Puolita tuoreet kirsikat ja poista niistä kivi. Koristele kirsikoilla kakun pinta. Kakun kanssa voi nauttia vielä Kirsberryä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdutathan minua kommentillasi. Risut, ruusut, kokemukset ja muut mielipiteet ovat tervetulleita :)