tiistai 2. syyskuuta 2014

Metsästäjän pihvi ja ystävällinen naapuri


Metsästäjän pihvi on siis tavallinen jauhelihapihvi sienikastikkeen kera. En tiedä mistä nimitys metsästäjänpihvi tulee, sienikastikkeesta kai. Mutta ihmettelen miten sienet liittyvät metsästykseen...?

Päädyttiin siis tekemään sienikastiketta, koska saimme pussillisen herkkutatteja naapurilta. Kerrostalo-yhtiössämme on siis tapana, että ihmiset jättävät alakerran koreihin tavaroita, joita eivät itse tarvitse. Useimmiten siinä on vanhoja aikakauslehtiä, joista silloin tällöin minäkin nappaan jonkun mukaan jos siinä on kiinnostavia juttuja. Välillä on myös kirjoja ja joskus ollut muistaakseni myös leluja, kyniä ja hiuslakkaa. Tällä kertaa huomasimme siinä pussillisen sieniä ja lapun, että saa ottaa. Hetken harkittuamme ja tarkasteltuamme sieniä, päätimme ottaa ne mukaan. Veimme tietysti heti Kiitos-lapun takaisin sienten paikalle.



Tatit olivat aivan huippulaatuisia: tuoreita, kiinteitä eikä yhtään madon syömiä. Toisin kuin tatit joita itse olen ennen löytänyt. Pussissa oli vielä melkoisen paljon sieniä, joista sai ison määrän kastiketta, jota sitten olikin oikein reilusti kahdeksi päiväksi. 

Kuutioin ja paistoin sienet voissa heti ja laitoin ne jääkaappiin odottamaan seuraavan päivän kokkailuja. Koska sieniä oli paljon, oli kastiketta valmistettava paljon, joten myös pihvejä oli tehtävä paljon. Tässä meidän ohjeemme yksinkertaisiin ja perinteisiin jauhelihapihveihin ja sienikastikkeeseen. Määriä voi toki pienentää jos ruokaa haluaa vähemmän. Metsästäjän pihvien kanssa meillä syötiin keitettyjä perunoita ja salaattia.

Jauhelihapihvit (n.13 kpl):


800 g nauta-sika jauhelihaa
2 sipulia hienonettuna
2 dl maitoa (tai kermaa)
2 dl korppujauhoja
3 kananmunaa
4-5 rkl soijaa
mustapippuria

Sekoita kulhossa maito ja korppujauhot. Anna turvota hetki ja lisää muut ainekset. Sekoita massa huolellisesti käsin. Laita pieni pala massaa lautaselle ja kypsennä mikrossa. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.

Kypsennä pihvit 220 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai paista pannulla kypsiksi.


Herkkutattikastike:


n. 4 dl (pilkottuja ja paistettuja) herkkutatteja (tai muita sieniä)
2 sipulia hienonnettuna
4 dl (ruoka)kermaa
n. 1,5 rkl vehnäjauhoja
voita
suolaa
mustapippuria

Kuumenna pannulla voita ja lisää siihen sipulit paistumaan. Kuullota niitä hetki ja lisää esikäsitellyt sienet. Paista jonkin aikaa ja lisää sitten vehnäjauhot. Kaada joukkoon kerma ja sekoita huolellisesti. Keittele kastiketta jonkin aikaa ja mausta lopuksi suolalla ja pippurilla.



Kiitoksia siis vielä ystävälliselle naapurille. Toivottavasti tälläista jakamista tapahtuu muissakin taloissa. Ilahduttaa kummasti saajan ja todennäköisesti antajankin päivää.





P.S.
Tämän postauksen myötä sanon Viszontlátásra, joka on unkaria ja tarkoittaa näkemiin. Lähdemme nimittäin Budapestiin lomailemaan ja palaan blogin pariin jälleen hieman yli viikon kuluttua. Silloin luvassa kirjoituksia Unkarilaiseen ruokaan ja Budapestin ravintoloihin liittyen.

1 kommentti:

  1. Metsästäjä ei saa saalista ja siirtyy poimimaan sieniä. Mikä oiva vaihtoehto =D !
    Kivaa lomaa!

    VastaaPoista

Ilahdutathan minua kommentillasi. Risut, ruusut, kokemukset ja muut mielipiteet ovat tervetulleita :)