keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Kookosjäädyke


Taas tuli meidän keittiössä kokattua jäädykettä. Tällä kertaa ei niin terveellistä, mutta erittäin maistuvaa. Emme omista jäätelökonetta ja kesällä maistuisi jokin kylmä herkku, siksi jäädykkeet ovat sopiva vaihtoehto. Tämän jäädykken koostumuksesta tuli kyllä tosi kermainen ja pehmeä, melkein kuin jäätelöä. Jäädykkeen kanssa tarjottava mango raikastaa ihanasti tuhtia kookosta.

Jäädykkeen voi tehdä isossa kulhossa, josta voi sitten leikata annospaloja. Tai sitten voi massan laittaa suoraan annosvuokiin. Tämä myös lyhentää pakastusaikaa jos on kiire. Meillä annoksia tuli viisi, mutta se riippuu toki vuokien koosta.

Ohje:


2,5 dl kookosmaitoa
2 dl kuohukermaa
2 kananmunaa
1 dl tomusokeria
1 limen raastettu kuori
3/4 dl kookoshiutaleita
tarjoiluun 1 tuore mango (tai muita hedelmiä)

Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita keskenään munat, sokeri, limen kuori, kookosmaito ja kookoshiutaleet. Lisää vatkattu kerma ja sekoita varovasti mutta huolellisesti. Kaada massa vuokaan/vuokiin ja pakasta vähintään 3-4 tuntia (iso vuoka 4 tuntia ja annosvuoat 3 tuntia). Ota jäädyke huoneenlämpöön noin 30-60 minuuttia ennen tarjoilua ja kumoa lautaselle. Koristele tuoreella mangolla.

sunnuntai 27. heinäkuuta 2014

Hedelmillä täytetty kokonainen ankka


Huh huh, voi sitä tuntien määrä jotka vietimme keittiössä ankkaa valmistaen. Lopputulos oli kaksi erittäin hikistä kokkia, mutta yksi todella herkullinen ankka. Lämpötilan ollessa 30 astetta sekä uunin ja hellan paahtaessa lisää lämpöä keittiöön voi tunnelma nousta melko hikiseksi. Onneksi illalla palkintona odotti mitä maukkain lintu.

Olimme siis ostaneet jokunen aika sitten Lidlistä pakastetun kokonaisen 2,4 kiloisen ankan. Lintu sisälsi sisäelimet ja kaulan erillisessa pussissa ja niistä valmistui alkuruoka sekä liemi kastiketta varten. Niiden kokkailusta lisää sitten myöhemmin. Ankka kannattaa ottaa jääkaappiin sulamaan hyvissä ajoin. Paketissa lukee yön yli, mutta en usko sen riittävän. Me ainakin sulatimme ankkaa kaksi vuorokautta. Myös kokkauspäivälle kannattaa varata reilusti aikaa ruoan valmistamiseen, ainakin neljä tuntia.

Ankan sisälle tuli suolaisen-makea hedelmätäyte, johon eksyi vahingossa hieman liian tulista chiliä. Meillä oli myöskin Lidlistä hankittu paketti chilejä, joka sisälsi punaisia ja keltaisia chilejä. Niitä punaisia olimme käyttäneet aiemminkin ja ne olivat sellaisia perusmietoja, jotka antoivat vain mukavaa chilin makua. Luulin että paketissa oleva keltainen chili olisi samaa luokkaa ja päätin laittaa yhden sellaisen täytteeseen. Mutta voi kauhistus kun maistoin täytettä (kohdasta jossa ei odes ollut chilin-palasta). Chili oli jo antanut koko täytteelle tulisen maun, joten päätin koukkia palaset pois, jotta se ei olisi aivan liian tulista. Nyt onneksi täytteeseen jäi vain mukava pieni polte.

Ankan pintaa valeltiin paiston aikana makealla liemellä, joka ihanasti rusketti ja karamellisoi nahan. Pinta ehkä näytti liian tummalta, mutta maku ei ollut ollenkaan palanut, vaan makea ja rapsakka.

Ankan lihaa on melko paljon tuossa kokonaisessa linnussa ja sitä ei mitenkään jaksanut kahdestaan syödä. Loppu liha riivittiin irti ja päätettiin että tänään siitä kokataan ankka-tortilloja. Saadaan hyvin käytettyjä kaapeista kaikki jämä-ruoat. Jännittää mitenköhän ankka sopii tortillaan, mutta tuskin se pahaakaan on.

Kastikkeeksi tehtiin taas punaviini-appelsiini kastike, jonka maut vain sopivat niin hyvin ankan kanssa. Kastiketta tuli melko vähän, mutta juuri sopivasti kahdelle. Jos tarvitset kastiketta enemmän, suurenna vain määriä. Kastikkeeseen käytettiin ankan kaulasta keitettyä lientä, josta oma postaus tulossa myöhemmin. Mutta tämän liemen voi hyvin korvata voimakkaalla liha-, kana-, tai kasvisliemellä.

Lisukkeeksi oli vielä uusista perunoista tehtyjä lohkoja sekä tuoreita suomalaisia vihreitä tarhapapuja. En muista milloin olisin viimeksi tuoreita papuja syönyt, kun ollaan vaan viime aikoina käytetty helposti saatavilla olevia pakastettuja vihreitä papuja. Olin jo unohtanut kuinka herkullisen makeita ja rapsakoita nuo tuoreet ovat. Nyt kesällä todellakin kannattaa torilta hakea noita papuja. Hintakaan ei ollut mielestäni paha, vain 3 € / litra. Perunat pestiin ja lohkottiin, mausteeksi  tuli suolaa, pippuria ja öljyä. Niitä paistettiin 225 asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Pavut huuhdeltiin ja poisteettiin päät. Niitä keitettiin noin 7 minuuttia suolalla maustetussa vedessä, jonka jälkeen ne valutettiin ja jäähdytettiin kylmän veden alla.

Viini-asiantuntija en ole, mutta luin että ankan kanssa sopii pinot noir -rypäleistä valmistetut viinit. Päädyimme siis Chileläiseen Cono Sur Bicicleta Pinot Noir -viiniin, joka oli kyllä herkullista ankan kanssa.




Ohje:


kokonainen ankka (2,4 kg)

Täyte:
1 appelsiini
n. 12 kuivattua aprikoosia
n. 6 kuivattua viikunaa
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
1 MIETO chili
2 rkl osterikastiketta
2 rkl soijakastiketta

Valeluliemi:
40 g voita
3 rkl siirappia
2 rkl osterikastiketta
2 rkl soijakastiketta


Ota sulatettu ankka huoneenlämpöön noin tuntia ennen valmistusta. Poista sisältä pussi, joka sisältää kaulan ja sisäelimet. Huuhtele ja kuivaa talouspaperilla ankan pinta. Leikkaa kaula-rasva pois.

Täyte: Hienonna sipuli, valkosipulit ja chili. Paloittele aprikoosit ja viikunat. Pilko pieniä lohkoja pestystä appelsiinista. Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään ja tarkista maku.

Valeluliemi: Sulata voi ja sekoita siihen muut ainekset.

Täytä ankka täytteellä ja tarvittaessa sido koivet paistolangalla ja/tai sulje peräpää kiinnittämällä cocktail-tikuilla peräpään-rasvat aukon eteen. Valele ankka kokonaan liemellä ja aseta se ritilän päälle joka on uunipellin päällä. Paista 175 asteisessa uunissa. Kääntele ankkaa noin puolen tunnin välein ja valele samalla sitä liemellä. Ankka kypsyy noin kolmessa tunnissa.

Ota kypsä ankka uunista ja anna sen vetäytyä puolisen tuntia. Sillä aikaa voit halutessasi kypsentää uunissa lohkoperunat. Leikkaa ankasta koivet ja rintafileet irti. Niistä saat hienon annoksen ja loput lihasta on helppo repiä sormin irti jäähtyneestä ankasta. Ankan sisällä olevan täytteen voi myös syödä. Se onkin herkullista naposteltavaa samalla kun riipii loppuja lihoja irti ankasta.



Kastike:


1 dl punaviiniä
1/2 dl ankan kaulasta keitettyä lientä tai muuta lientä
1 rkl sokeria
1/2 appelsiinin mehu ja hieman kuorta hienonnettuna
1 rkl maizenaa (ruskea suuruste) + hieman vettä

Lisää kattilaan kaikki ainekset maizenaa lukuunottamatta. Keitä miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia ja tarkista maku. Sekoita maizena pieneen vesitilkkaan ja lisää se kiehuvaan kastikkeeseen koko ajan sekoittaen. Keitä vielä pari minuuttia ja kastike on valmis.

lauantai 26. heinäkuuta 2014

Uunilohi kuorrutettuna tuorejuustolla ja pestolla


Tämä postaus on jo pitkään odotellut, että sen saisi tänne julkaistua. Uunilohta kokattiin meillä eräänä sunnuntaina jo muutama viikko takaperin. Tämä kotikokki on vain ollut niin kiireinen, ettei ole jaksanut ohjetta tänne kirjoittaa. Oikeastaan tässä ei ole sen kummempaa reseptiä, vaan lohi toteutettiin fiiliksen mukaan. Tämän tekeminen on todella helppoa eikä vaadi kauheasti aikaa tai vaivaa.

Elikkäs lohifilee laitetaan öljyttyyn uunivuokaan nahkapuoli alaspäin ja pinnalle voi rouhia hieman mustapippuria. Sitten päälle sivellään (valkosipulin makuista) tuorejuustoa sopiva määrä, itsellä meni noin 100 grammaa. Lopuksi päälle vielä kerros pestoa (noin puoli purkkia) ja lohi on valmis uuniin. Suolaa lohen pintaan ei tarvitse, koska mausteet ovat niin suolaisia. Mutta syödessä voi lohen nahan repiä irti ja sille puolelle lisätä hieman suolaa, koska muuten se voi olla melko mauton. Lohta paistetaan 200 asteessa noin 20-30 minuuttiia, riippuen lohen koosta ja halutusta kypsyysasteesta. Me pidimme vain tuon 20 minuuttia, jolloin lohi jäi hieman raa'aksi sisältä, juuri sellaiseksi josta pidämme.

Lohen kanssa tarjottiin perunamuusia ja edelliseltä päivältä tähteeksi jäänyttä salaattia. Helppoa ja maukasta sunnuntai-ruokaa.




torstai 24. heinäkuuta 2014

Vadelma-jugurttijäädyke



Kesällä tekee mieli jäätelöä, mutta silti haluaisi syödä terveellisesti. Tämä jäädyke on silloin juuri sopiva. Vadelmien makeus ja jugurtin hapokkuus tekevät tästä ihanan raikkaan herkun kuumaksi kesäpäiväksi. Aineksia ei ole paljon ja jäädyke on helppo valmistaa. Aikaa menee vain pakastamiseen, mutta tämänkin voi tehdä hyvissä ajoin jo valmiiksi.

Ohje:


n. 275 g vadelmia
2 kananmunaa
3 dl maustamatonta turkkilaista jugurttia
1/2 dl sokeria

Soseuta vadelmat esimerkiksi sauvasekoittimella. Kaada seos siivilään ja painele varovasti läpi, jolloin siemenet jäävät käyttämättä. Vatkaa kulhossa munat ja sokeri. Lisää jugurtti ja vedelmasurvos. Sekoita huolellisesti ja tarkista maku. Kaada pakastusta kestävään astiaan ja jäädytä vähintään neljän tunnin ajan. Ota jäädyke huoneenlämpöön noin 45 minuuttia ennen tarjoilua ja kumoa se lautaselle. Jäädykkeen voit halutessasi koristella esimerkiksi mintun lehdillä tai tuoreilla marjoilla.

sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

Jauheliha-enchiladat


Enchiladat ovat täytettyjä tortilloita, jotka paistetaan uunissa salsa- ja juusto-kuorrutteen kera. Nämä ovat meksikolaisten versio perinteisestä italialaisesta lasagnesta. Täytteitä voi varioida omien mieltymysten mukaan.

Me teimme täytteeksi jauheliha-maissi-seosta sekä lisäksi papuja ja ananasta, koska niitä sattui kaapista löytymään. Pelkkä jauhelihatäyte toki riittää, mutta voit lisätä vielä muitakin aineksia jos haluat.

Ohje:


400 g jauhelihaa
200 g pakastemaissia
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
1 tl paprikajauhetta (LaChinata)
1 tl juustokuminaa eli jeeraa
n. 4 rkl tomaattimurskaa
jalapenoja (oman maun mukaan)
suolaa
pippuria

kidneypapuja
ananasmurskaa

1 pkt (8 kpl) tortillalettuja (me käytimme täysjyväisiä)
1 prk (320 g) salsaa
150 g juustoraastetta (emmental-mozzarella)


Ruskista jauheliha. Lisää sipulit paistumaan. Mausta seos ja lisää pilkottuja jalapenoja, hieman tomaattimurskaa ja maissit. Tarkista maku.
Täytä tortillaletut seoksella. Lisäsimme päälle vielä hieman ananasmurskaa, muutaman kidneypavun ja yhden jalapenoviipaleen. Kääri rullat kiinni ja asettele ne saumapuoli alaspäin öljyttyyn uunivuokaan. Meidän piti käyttää kahta vuokaan, kun yhteen ei mahtunut riittävästi. Lusikoi päälle salsaa ja ripottele juustoraastetta. Paista 175 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Lopuksi voi vielä kuumentaa uunin kuumemmaksi ja laittaa grillivastukset päälle, jotta pinta saa enemmän väriä.

Enchiladojen kanssa voi tarjota raikasta salaattia sekä kermaviiliä ja guacamolea.





lauantai 12. heinäkuuta 2014

Lime-vesimeloni-jäädyke


Helteellä tekee mieli jotain kylmää ja raikasta. Vesimeloni on jo itsessään hyvä herkku hellepäivänä sen sisältämän suuren vesimäärän vuoksi. Jäädytetty vesimelonisohjo on kuitenkin vielä parempaa. Vesimelonin lisäksi tähän tulee vain limeä ja sokeria.


Ohje (n. 4 annosta):


hieman yli puolikas minivesimeloni
3 limeä
1/2 dl sokeria
1/2 dl vettä

Keitä ensiksi sokerisiirappi. Mittaa kattilaan vesi ja sokeri. Anna kiehua pienellä lämmöllä hetki, kunnes seos sakenee hieman. Siirrä sivuun jäähtymään. Paloittele vesimeloni ja purista limeistä mehut. Soseuta monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella vesimelonit, limemehu ja jäähtynyt sokerisiirappi. Kaada seos siivilän läpi pakastusta kestävään laakeaan astiaan. Painele kaikki mössö huolella siivilän läpi, jolloin vain siemenet jäävät yli. Siirrä vuoka pakastimeen ja jäädytä noin neljän tunnin ajan. Sekoittele huolella puolen tunnin välein. Nauti heti jääkylmänä.

torstai 10. heinäkuuta 2014

Uudet perunat


Tottakai peruna ansaitsee oman postauksen. Uudet perunat ovat näin kesällä suurta herkkua ja ne kannattaa nauttia mahdollisimman tuoreena. Perunat ovat parhaimpia keittettyinä ja niiden kanssa voi nauttia lähes mitä vaan. Klassinen ja herkullinen yhdistelmä on erilaiset kalat.

Perunoiden keittämisessä tärkeää on maustaa vesi riittävästi suolalla. Veden kuuluu oikeasti maistua suolaiselta jotta perunat saavat riittävästi makua. Keittiömestari Kari Aihinenkin opetti Kaappaus keittiössä -ohjelmassa, että keitinvettä kuuluu aina maistaa ja siinä kuuluu maistua suola. Ravintola Mamin kokki Marko Rauhala sanoo keittävänsä perunat niin, että yhteen vesilitraan tulee puoli desiä suolaa. Tämä kuulostaa mielestäni kyllä hieman turhan suurelta määrältä, mutta antaa hyvän kuvan siitä että veden kuuluu oikeasti olla suolaista.

Tässä vielä ohje miten perunat keitetään. Ensin perunat pestään ja halutessaan rapsutetaan kuori pois, joka tuoreista perunoista lähtee todella helposti. Itse kuitenkin tykkään jättää perunoihin kuoren. Vesi kuumennetaan kiehuvaksi, maustetaan suolalla ja tillinoksilla. Perunat lisätään kiehuvaan veteen. Jos perunat ovat erikokoisia ne kannattaa lisätä pikkuhiljaa kokojärjestyksessä, jotta kaikki kypsyvät tasaisesti. Vettä ei kannata olla kattilassa liikaa, vain sen verran että perunat juuri peittyvät. Keittoaikaa on vaikea sanoa, koska erikokoisille perunoille se on hyvin erilainen. Kokeile perunoiden kypsyyttä veitsen kärjellä ja varo ylikypsentämästä perunoita.

Kun perunat ovat kypsiä, vesi kaadetaan pois ja kattila laitetaan hetkeksi vielä kuumalle liedelle, jotta kosteus haihtuu. Kattilan päälle asetetaan taloupaperiarkki tai puhdas liina ja peitettään kannella. Perunoille voi lisätä vielä tuoretta tilliä. Sitten vain nauttimaan herkullisista perunoista, jotka kruunaa pieni voinokare.

Perunat ovat hyviä pääruoan lisukkeita, mutta meillä valmistui pelkkä iltapala perunan ympärille. Päästiin nautiskelemaan itsekasvatetuista huipputuoreista perunoista. Seuraksi oli sinappisilliä ja graavilohta. Valitettavasti piti turvautua kaupan graaviloheen, joka ei läheskään ole niin hyvää kuin itsetehty, mutta maistui silti hyvältä herkullisen perunan kanssa.

Jos perunoita jää yli, ne voi seuraavana päivänä esimerkiksi grillata tai käyttää salaatteihin.



keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Raikas vanilja-raparperimehu




Kevään raparperi-sadosta keittelin vielä raikkaan mehun. Raparperi on ihanan hapokasta ja sokerin määrää voi säätää itse. Mehun maustoin vielä vaniljalla, joka sopii oikein hyvin raparperin kanssa, mutta ilmankin sitä tämä olisi tosi hyvää. Raparperin kuori antaa mehulle ihanan vaaleanpunaisen värin.

Ohje:


n. 420 g raparperia
1,5 l vettä
1,5 dl sokeria
1 vaniljatanko


Pese (älä kuori!) raparperit ja pilko ne noin 2 sentin paloiksi. Laita kattilaan raparperit ja vesi. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet kattilaan. Lisää myös tangot. Keitä seosta kunnes raparperit pehmenevät ja alkavat hajoamaan. Lisää sokeri ja keitä vielä noin kymmenisen minuuttia. Kaada mehu siivilän läpi puhtaaseen pulloon. Älä painele liikaa mössöä siivilän läpi ettei mehusta tule sakeaa. Jäähdytä mehu hyvin ja nauti kylmänä.


Ja jäljelle jäänyttä mössöä ei missään nimessä kannata heittää pois! Se on erittäin herkullista ja sitä voi käyttää hillon tapaan. Itse nautin sitä puuron päällä maitotilkan kanssa, nam.


tiistai 8. heinäkuuta 2014

Pekoniin kääritty Koskenlaskija-juustolla täytetty broileri


Tämä on niin maukasta, mutta harmillisen epäterveellistä ruokaa koska suolaa ja rasvaa on paljon, eli kovin usein ei viitsi näitä tehdä. Mutta broilerista tulee ihanan mehukas kun sen täyttää juustolla ja kääri pekoniin. Koskenlaskija-juusto sopii hyvin tähän, koska siinä on voimakas maku ja se sulaa mukavasti mutta jää silti kiinteäksi.

Käytin kilon verran broileria eli 7 filettä ja näihin meni 1 paketti juustoa ja kaksi pakettia pekonia. Käytin voimakasta Koskenlaskijaa, mutta voi toki käyttää mitä vain makua. Näitä on helppo valmistaa juuri sen verran kuin haluaa.

Leikkaa broilerin rintafileet auki. Mausta pippurilla, timjamilla ja kevyesti suolalla. Paloittele Koskenlaskija-juusto ja täytä sillä broilerit. Käännä filee kiinni ja kääri 2 pekonisiivua ympärille. Kypsennä fileitä 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä eli sisälämpötila on 75 astetta. 

Uunivuokaan valuneesta liemestä voisi halutessaan keittää kastikkeen lisäämällä kermaa ja suurustamalla sitä.

Täytettyjen broilerin fileiden lisäksi tein tummaa riisiä ja porkkana-pinaatti lisuketta. Porkkanan palat esikeitin nopeasti ja sitten paistoin pannulla voissa pinaatit, porkkanat ja hienonnettua valkosipulia. Hieman mausteeksi suolaa ja mustapippuria.








sunnuntai 6. heinäkuuta 2014

Marinoidut tonnikalapihvit ja jättikatkaravut sekä muita kesäisiä mökkiherkkuja


Ihanaa kun kerrankin ilmat suosivat. Loistavan sään takia lähdettiin mökille viettämään vapaata viikonloppua. Päästiin nauttimaan kesäisestä grilliruoasta, joka oli sopivan kevyttä näin helteellä. Grilliruoka ei siis todellakaan tarkoita aina epäterveellistä, suolaista ja rasvaista.

Tehtiin aasialaistyylisiä marinoituja tonnikalapihvejä ja jättikatkarapuja. Marinadiin tuli chiliä, inkivääriä, valkosipulia ja korianteria. Ne hienonnettiin ja sekoitettiin öljyn ja suolan kanssa. Kun kalat ja ravut olivat jonkun aikaa marinoituneet, ne paistettiin vain nopesti grillissä. Grillin tulee olla todella kuuma, jotta tonnikala saa kauniin pintavärin mutta ei silti kypsy sisältä. Lautasella annoksen päälle voi lisätä vielä rouhittua mustapippuria ja limen mehua. Ihanan yksinkertaista ja kevyttä kesäruokaa.

Lisukkeeksi voisi toki tehdä myös jotain aasilaistyylistä, mutta kyllä näin mökillä on parasta oman kasvimaan uudet perunat. Tehtiin myös yksinkertainen vihersalaatti mozzarella-juustolla. Taas vain kertakäyttölautas-kattaus, mutta mitä sitä turhaa hienostelemaan.






Jälkiruoaksi oli samaan makumaailman sopiva inkivääri-mojito-booli. Booliin tuli inkivääriä, limeä, minttua, ruokokidesokeria, vodkaa, spriteä, kivennäisvettä ja tietysti paljon jäitä. Kulhoon laitetaan ensin kaikki makua antavat aineet ja ne muussataan todella hyvin. Sitten vain joukkoon nesteet ja jäät. Boolia kannattaa maistella tehdessä ja lisätä oman maun mukaan kutakin ainetta.



Näin hyvällä ilmalla mentiin tietysti myös veneilemään ja kuuluuhan vene-reissuun aina pienet eväät. Nyt mukana oli NVY Passion Fruit -kuohuviiniä sekä ihanan makeita mansikoita ja kirsikoita. Veneessä taas oli käytössä vähän erikoisempi kattaustyyli: ketakäyttöastiat ja kylmälaukku pöytänä.







Kylmän ja sateisen alkukesän jälkeen nyt todellakin kanattaa nauttia kesän ruoista ja ilmoista. Joten eikun ulos kokkailemaan ja syömään.

lauantai 5. heinäkuuta 2014

Focaccia


Viikonloppuisin on ihana leipoa tuoretta leipää ja focaccia on juuri sopivan helppo ja todella maukas. Leipä on sisältä ihanan pehmeää ja kuori on rapsakka. Makua leipään antavat oliiviöljy, sormisuola ja rosmariini. Halutessaan lipään voi lisätä vaikka oliiveita tai kirsikkatomaatteja. Ohjeesta tulee uunipellillinen, mutta taikinan voi paistaa muussakin vuoassa, kuten itse tein.


Ohje:


4 dl vettä
50 g hiivaa
2 tl suolaa
1 tl sokeria
n. 7,5 dl vehnäjauhoja
4 rkl oliiviöljyä

Vuokaan:
4 rkl oliiviöljyä
2 tl sormisuolaa
rosmariinia
(kalamata oliiveja)

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liota joukkoon hiiva, suola ja sokeri. Sekoita joukkoon puolet jauhoista ja oliiviöljy. Alusta taikinaan loput vehnäjauhot. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia. Taikina saa jäädä melko löysäksi. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota noin 30 minuuttia. 
Voitele reunallinen uunivuoka oliiviöljyllä. Jätä puolet öljystä leivän voitelemiseen. Levitä taikina vuokaan tasaisesti. Pirskottele leipä lopulla oliiviöljyllä. Ripottele leivän pinnalle rosmariinia ja sormisuolaa. Lisää halutessasi esimerkiksi oliiveita. Painele taikinaan sormilla reikiä. Paista 225 asteisessa uunissa noin 20-35 minuuttia, riippuen leivän paksuudesta.



Focaccian kanssa teimme Koskenlaskijan sienikeittoa Valion ohjeella. Käytimme pakastettuja suppilovahveroita ja savuporo-juustoa.






torstai 3. heinäkuuta 2014

Helppoa arkiruokaa: kana-kasviskiusaus


Aina ei tarvitse kokata hienoa gurmee pöperöä vaan joskus haluaa päästä helpolla ja saada maukasta tavallista arkiruokaa. Yleensä suosin tuoreita vihanneksia ja raaka-aineita, mutta aina aika ei riitä kasvisten kuorimiseen, pillkomiseen ja valmisteluun, joten välillä täytyy turvautua kaupan pakastevihanneksiin. Tämän ruoan valmistelussa ei kauan kestä ja sillä aikaa kun kiusaus kypsyy uuunissa voi keskittyä muihin askareisiin. Helppo ja täyttävä ruoka myös otettavaksi mukaan töihin evääksi.

Ohje:


n. 450 g broilerin fileesuikaleita
1 pss (500 g) peruna-sipulisekoitusta
2 pss (400 g) herne-maissi-porkkanaa
2 dl ruokakermaa
1 tl currya
suolaa
pippuria
kuivattua timjamia
150 g juustoraastetta (esim. emmental-mozzarella)

Ruskista kanasuikaleet pannulla ja mausta suolalla, pippurilla ja timjamilla. Voitele uunivuoka ja kaada siihen pakastevihannekset ja -perunat. Sekoita joukkoon kana. Mausta ruokakerma suolalla, pippurilla ja currylla. Kaada kerma vuokaan ja ripottele päälle vielä juustoraastetta. Paista 200 asteisessa uunissa noin 50 minuuttia ja anna vielä vetäytyä ennen tarjoilua.



tiistai 1. heinäkuuta 2014

Mausteinen linssi-kikhernepata


Keskusteltiin juuri ystäväni kanssa kardemumman käytöstä. Hän oli saanut tuliaiseksi pussillisen kardemummaa ja kyseli mihin ruokaan sitä voisi käytää. Ehdotin jotain afrikkalaistyylistä liha- tai vaikka linssipataa. Hän lupasi tehdä jonkin mausteisen lihapadan, johon tulisi kardemummaa, ja nyt odottelenkin kutsua syömään sitä ;)

Tämän keskustelun tuloksena sainkin itse sykäyksen kokata jotain linsseistä, koska alkoi kauheasti tehdä mieli linssejä ja hetkeen ei olla niistä mitään kokattu. Löysin tämän mausteisen linssipadan soul kitchen -blogista, jossa kerrotiin ohjeen löytyneen alun perin Kauneus ja Terveys lehdestä nimellä Marokkolainen linssipata. Ja kappas vain tässäkin oli käytetty kaardemummaa. Muokkasin hieman reseptiä, koska ikinä en ole kovin tarkkaan valmiita ohjeita noudattanut. Fiiliksellähän tässä ruokaa tehdään.

Linssi on yleinen raaka-aine itämaisessa ruuassa, ja erinomainen kasvisperäinen proteiinin ja ravinto­kuidun lähde. Linssien ravintosisältö on hipoo täydellisyyttä. Niissä on matalan GI:n hyviä hiilihydraatteja, paljon kuituja, vähän rasvaa ja muihin kasviksiin nähden poikkeuksellisen runsaasti proteiinia. Linssit ovat vähäenergisiä ja täyttäviä, mikä tekee niistä oivan valinnan linjoistaan huolehtiville. Linssien lisäksi pataan tulee kikherneitä, jotka ovat myös vähärasvaisia hyviä proteiinin lähteitä. Tämä on siis huipputerveellinen erittäin proteeiinipitoinen mausteinen pata.

Ohje:


4 porkkanaa
2 sipulia
5  valkosipulinkynttä
1 punainen paprika
1 punainen chili
2 rkl oliiviöljyä
1 tl kardemummaa
1 kanelitanko 
1 rkl chilikastiketta (Sriracha)
1 tölkki tomaattimurskaa
2 dl punaisia linssejä
5 dl kasvislientä
1 purkki kikherneitä
suolaa
tuoretta korianteria


Pilko sipulit, porkkanat, paprika ja chili. Kuumenna öljy uuninkestävässä padassa. Kuullota kasviksia öljyssä muutama minuutti. Lisää mausteet, chilikastike, tomaattimurska, linssit ja kasvisliemi. Tarkista liemen maku. Laita pata uuniin 180 asteeseen. 25 minuutin jälkeen lisää kikherneet ja hauduta pataa vielä noin 20 minuuttia, kunnes se on kypsää. Viimeistele tuoreella korianterilla.