tiistai 25. elokuuta 2015

Punajuuri-vuohenjuusto-couscous-salaatti


Tässä salaatissa kohtaavat taas kaksi suosikkiani punajuuri ja vuohenjuusto. Ruokaisuutta salaattiin tuo couscous. Itse vihreänä salaattina olisin halunnut käyttää esim. pinaattia ja rucolaa tai jotain muuta erikoisempaa vihreää lehteä. Tällä kertaa valitettavasti lähikaupassamme ei ollut hirveän suurta salaattivalikoimaa, joten piti tyytyä vain tavalliseen jääsalaattiin. Mutta onneksi salaatissa oli makua riittävästi muista aineksista.

Kastikkeeksi valmistin vielä nopean rakuuna-kermaviilikastikkeen. Sekoitin kermaviilin joukkoon vain tuoretta hienonnettua rakuunaa, sitruunan mehu sekä ripauksen suolaa, mustapippuria ja sokeria. Raikas kastike salaatille syntyi näin helposti. Toki muutakin yrttiä voi käyttää, jos ei ole rakuunaa.

Tällä ohjeella salaattia syntyy todella iso kulhollinen, josta riittää monen päivän lounaaksi. Määrät kannattaa puolittaa, jos salaattia ei halua niin paljon.


Ohje:


7 pienehköä punajuurta
2 (punaista) paprikaa
4 dl couscousia
kasvisliemikuutio
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä
1 pss pakasteherneitä
jotain vihreää salaattia
1 prk (Pirkka) vuohenjuustokuutioita


Kuori ja paloittele punjuuret. Mausta punajuuret öljyllä, suolalla ja pippurilla. Laita ne uunipellille leivinpaperin päälle. Lohko paprikat neljään osaan pitkittäin ja poista niistä siemenet. Laita paprikalohkot  myös samalle uunipellille. Kypsennä kasviksia 225 asteisessa uunissa ylätasolla. Kun paprikat alkavat pehmentyä ja kuori tummua, ota ne pois uunista. Jatka punajuurien kypsennystä, kunnes ne ovat sopivan pehmeitä. Laita kuumat paprikat muovisen vihannespussiin ja sulje se. (Kun paprikat ovat hetken höyryisessä pussissa, kuori irtoaa helpommin.) Irroita sitten paprikoiden kuori vetämällä se irti ja paloittele paprikat. Jätä paprikat ja kypsät punajuuret sitten jäähtymään.

Kuumenna kattilassa 8 dl vettä ja lisää joukkoon kasvisliemikuutio. Sekoita kiehuvaan veteen couscous-ryynit ja sammuta hella. Anna muhia hetki kunnes neste imeytyy. Siirrä kattila pois hellalta, sekoita couscous irtonaiseksi haarukalla ja anna sen jäähtyä.

Sekoita kulhossa jäähtyneet vihannekset ja coucous, sulaneet herneet sekä salaatin lehdet ja vuohenjuustokuutiot. Tarkista maku.

maanantai 24. elokuuta 2015

Vuohenjuusto-tomaatti-basilika-leivät alkuruoaksi




Lauantaisen illallisen alkuruoaksi valmistin leipiä, joihin tuli levitettävää vuohenjuustoa, kirsikkatomaatteja ja tuoretta basilikaa. Leivät on super helppo ja nopea tehdä, jolloin niillä saa äkkiä suurimman nälän pois ja voi keskittyä pääruoan tekoon.

Leipiä varten kannattaa ostaa (tai tehdä vaikka itse) mahdollisimman tuoretta vaaleaa leipää. Ostamani leipä oli vielä kaupassa todella lämmin, joten näin tuore leipä sopi erinomaisesti näihin leipiin. Leivän siivuille levitetään sitten kerros pehmeää vuohenjuustoa, lisätään viipaloituja kirsikkatomaatteja ja pari tuoretta basilikan lehteä. Alkuruoka viimeistellään rouhimalla leipien päälle mustapippuria myllystä.

Tämän jälkeen pääruoaksi oli hevosen sisäfile pihviä ja pääruuan kanssa hankittu viini Faustino VII sopi hyvin myös alkuruoan kanssa, koska siinä oli voimakasta vuohenjuustoa.

sunnuntai 23. elokuuta 2015

Hevosen sisäfile pihvi bearnaisekastikkeella sekä paistettuja mustajuuria ja herkkusieniä




Lauantai-iltana valmistin yllätysillallisen miehelle ja pääruoaksi valikoitui hevosen sisäfile pihvi. Kastikkeeksi halusin tehdä bearnaisea, koska parvekkeellamme kasvaa tuoretta rakuunaa ja halusin päästä käyttämään sitä. Täyteläinen kastike sopi erittäin hyvin pihvin kanssa. Lisukkeeksi valmistin voissa paistettuja mustajuuria ja herkkusieniä. Näistä osista syntyi todella herkullinen ravintolatason annos, joka oli kuitenkin helppo ja nopea tehdä.

Juomaksi valikoitui alkon myyjän suosittelema Faustino VII, joka oli erittäin toimiva viini melko voimakkaan makuisen hevosen lihan kanssa. 

Pihvit kannattaa ottaa ajoissa huoneenlämpöön. Ennen paistamista pannu kuumennetaan mahdollisimman kuumaksi. Pannulle laitetaan öljyä (ja voita), lisätään pihvit ja paistetaan pari minuuttia per puoli. Kun pinta on ruskea pannu kannattaa sammuttaa ja antaa pihvien kypsyä jälkilämmöllä sopivan kypsiksi. Itse tykkään lihasta mediumina, joten otin pihvit melko pian pois pannulta. Pihvit voi maustaa tässä vaiheessa suolalla ja mustapippurilla tai maustamisen voi tehdä myös ennen paistamista. Sitten pihvit laitetaan vielä folioon vetäytymään ennen tarjoilua. Tämä on tärkeä vaihe, jottei lihan sisältä valu lautaselle verta tai muita nesteitä.


Bearnaisekastike (2 annosta):


n. 0,75 dl vettä
salottisipuli
1 rkl valkoviinietikkaa
valkopippuria

2 kananmunan keltuaista
n. 85 g pehmeää voita
sitruunan mehua
tuoretta rakuunaa


Valmista ensin mausteliemi laittamalla kattilaan vettä, silputtu salottisipuli, etikkaa ja hieman valkopippuria. Anna liemen kiehua miedolla lämmöllä, kunnes neste on haihtunut noin puoleen. Siivilöi liemi talteen.

Laita kattilaan munan keltuaiset ja sekoita joukkoon mausteliemi. Nosta kattila hellalle pienelle lämmölle ja vispaa kastiketta koko ajan voimakkaasti kuumennuksen ajan. Kun munat alkavat hieman kypsyä lisää pehmeä voi pieninä nokareina joukkoon. Sekoita kunnes voi on sulanut joukkoon ja kastikkeen koostumus näyttää sopivalta. Nosta kastike pois hellalta, mausta hieman sitruunamehulla ja reilusti tuoreella silputulla rakuunalla. Tarkista maku.


Voissa paistetut mustajuuret:


mustajuuria
sitruunaa
suolaa
voita
hunajaa
mustapippuria

Laita kulhoon valmiiksi kylmää vettä ja purista joukkoon sitruunan mehua, ennen kuin alat kuorimaan mustajuuria. Sitruunavesi estää mustajuuria tummumasta. Paloittele mustajuuret sopivan pituisiksi paloiksi ja kuori ne sitten juoksevan kylmän veden alla. Halkaise kuoritut palat vielä pitkittäissuunnassa puoliksi ja laita ne heti sitruunaveteen odottamaan.

Lisää kuoritut mustajuureet sitten kiehuvaan suolalla maustettuun veteen. Keitä niitä noin 5-10 minuuttia. Mustajuuret saavat jäädä hieman napakoiksi. Valuta mustajuuret siivilässä ja lisää ne sitten kuumalle pannulle jossa on kuumennettu reilu  nokare voita ruskeaksi. Mausta mustajuuret suolalla, mustapippurilla ja hunajalla. Paista niihin kaunis pinta pannulla. Paistoin mustajuurien kanssa pannulla myös pari viipaloitua herkkusientä.