keskiviikko 23. syyskuuta 2015

Lihaton lokakuu 2015?

Onkohan tänäkin vuonna taas lihaton lokakuu virallinen kampanja? En oikein löytänyt asiasta tietoa, mutta samoin asia oli viime vuonnakin. Syyskuussa kukaan ei vielä tajunnut, että lihaton lokakuu lähestyy, mutta kuitenkin lokakuun aikana kampanja sai suuren osallistujamäärän. 

Itse mietin vielä, että vietänkö lihattoman kuukauden. Muutenkin syömme viikossa muutaman kerran kasvisruokia, eikä kasvisruoka ole mikään ongelma. Pidän todella paljon kasvisruoista, mutta pidän myös lihastakin. Mietin vain, että onko tarpeen pitää koko kuuta lihattomana vai jatkaisiko tällä samalla linjalla. Eli syömme viikon aikana tasaisesti kasvis-, kala-, kana- ja liharuokia. Yliopistonkin ruokalassa olen huomannut usein valitsevani kasvivaihtoehdon. Toisaalta koko kuukauden lihattomuus olisi taas mielenkiintoinen ja kiva kokemus, niinkuin se on ollut kahtena edellisenäkin vuonna. Mutta lihatonta lokakuuta tärkeämpänä pidän yleisestikin lihansyönnin vähentämistä. Ei ehkä ole järkeä viettää kuukautta ilman lihaa, jos muut kuukaudet syö lihaa sitten senkin edestä. Jää terveys-, ekologisuus- ja eettisyysvaikutukset aika pieniksi.

Tälläisiä ajatuksia lihaton lokakuu herättää minussa. Mites teissä? Onko joku ajatellut viettää lihatonta lokakuuta? Miksi tai miksi ei?

keskiviikko 9. syyskuuta 2015

Terveellinen lehtikaalipannari


Iltapalaksi syntyy helposti terveellinen herkku lehtikaalista ja muista kaapista löytyvistä aineksista. Heitin taikinan sekaan vielä hieman kurpitsan siemeniä tuomaan lisää makua ja rouhevuutta. Tämä pannari on täyttävä lounas, välipala tai iltapala ja siihen voi yhdistää monia lisukkeita. Pannukakun lisukkeena voit nauttia esimerkiksi:
puolukkahilloa
raejuustoa
kinkku- tai kalkkunaleikettä
savu- tai graavikalaa
erilaisia vihanneksia

Ohje:


n. 120 g lehtikaalia
7 dl maitoa
3,5 dl jauhoja (esim. 1,5 dl ruisjauhoja & 2 dl vehnäjauhoja tai pelkästään vehnäjauhoja)
3 kananmunaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
(pieni kourallinen kurpitsan siemeniä)

Laita lehtikaalin palat ja puolet maidosta tehosekoittimeen ja aja sileäksi. (Tai vaihtoehtoisesti voit vain hienontaa lehtikaalit veitsellä tai saksilla, jolloin pannariin tulee karkeampi koostumus ja lehtikaalin paloja.) Riko kulhoon munat ja sekoita joukkoon lehtikaali-maito-mössö. Lisää loput ainekset ja sekoita tasaiseksi. Anna taikinan turvota noin puoli tuntia.

Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Kypsennä pannukakkua 225 asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Leikkaa hieman jäähtynyt pannari paloiksi ja tarjoile haluamiesi lisukkeiden kera.

tiistai 8. syyskuuta 2015

Hävikkiviikon kasvis-linssi-soija-pata


Tällä viikolla vietetään valtakunnalista hävikkiviikkoa, jolloin Kuluttajaliitto kumppaneineen kampanjoi ruokahävikin vähentämisen ja ruoan arvostuksen puolesta. Lisätietoa löydät täältä: https://havikkiviikko.wordpress.com/ .

Jokainen kuluttaja voi osallistua omalla panoksellaan ja käyttää kaikki ostamansa raaka-aineet ja syödä tekemänsä ruoat. Meillä hävikkiviikko näkyi eilen siten, että tein jääkaapista löytyvistä kohta pilaantumisvaarassa olevista vihanneksista pataa. Joukkoon päätyi myös linssejä ja soijapalleroita kaapista. Joten ainoa raaka-aine jota piti ostaa oli paseerattu tomaatti, mutta hyvällä tuurilla sitäkin olisi voinut olla kaapissa valmiina.

Tällä kertaa en ala sen kummempaa reseptiä julkaisemaan. Kerron vain, että pataamme tuli fenkolia, porkkanaa, paprikaa, purjoa, valkosipulia, punaisia linssejä, soijapalleroita, kasvislientä, paseerattua tomaattia ja tuoreita yrttejä. Näistä aineksista keitettiin maistuva ja terveellinen pata. Ruokaa ei päätynyt roskiin ja rahaa säästyi.  Samaan tyyliin jokainen voi valmistaa pataa tai keittoa kaapista löytyvistä raaka-aineista.

keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Kanankoivet aasialaisessa marinadissa




Teki mieli kanaa, mutta ei mitään valmiiksi marinoitua eikä myöskään tällä kertaa rintafileitä. Niinpä ostimme marinoimattomia kanankoipia ja teimme niihin itse aasialaistyyylisen maustesekoituksen. Näistä tuli niin herkullisia, että pakko tehdä useamminkin. Kyllä se oma marinadi aina voittaa ne kaupan ylisuolaiset vedellä jatketut lisäainemömmöt. Ja kaiken lisäksi mausteseos on helppo valmistaa ja sen voi hyvin tehdä vaikka aamulla valmiiksi, jolloin iltapäivällä laittaa vain herkullisesti maustuneet kanat uuniin. Lisukkeeksi valmistimme nopeasti vain wokkivihanneksia ja tummaa nuudelia paistettuna.

Ohje:


n. kilo maustamattomia kanankoipia
pieni kourallinen korianterin siemeniä (esim. Santa Maria kokonainen korianteri 12 g)
n. 4 cm pala inkivääriä
punainen mieto chili
1 solo-valkosipuli (tai useampi valkosipulin kynsi)
1 tl suolaa
2 rkl öljyä

Laita mortteliin korianterin siemenet ja suola. Pyörittele ja hakkaa morttelissa mausteita. Lisää hienonnettu inkivääri, chili ja valkosipuli. Muussaa mausteet sekaisin ja lisää lopuksi loraus öljyä. Levitä mausteseos kanankoipien päälle ja yritä tunkea sitä myös nahan alle. Laita sitten koivet marinadin kanssa pussiin ja anna maustua muutaman tunnin ajan tai yön yli jääkaapissa.

Ota koivet huoneenlämpöön noin puoleksi tunniksi. Kypsennä niitä 200 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia ja lopuksi voit pitää hetken vielä uunin grillivastuksia päällä jos haluat kanoihin lisää väriä. Tai vaihtoehtoisesti voit grillata koivet kypsiksi.