perjantai 25. maaliskuuta 2016

Yrttiset kikhernepihvit, valkoista parsaa ja hollandaise



Pääsiäisenä tulee varmasti syötyä joka päivä lihaa (varsinkin lammasta) välillä ehkä jopa vähän liikaa. Siksi valmistimmekin kiirastorstaina herkullisen kasvisaterian. Tämä keväinen ruoka sopii hyvin pääsiäisen aikaan ja korvaa mainiosti liha-aterian.

Kikhernepihvit ovat maukkaita ja lisäksi hyvä proteiininlähde. Raikkautta ja väriä ne saavat reilusta määrästä silputtua lehtipersiljaa ja kevätsipulia. Pihvit on myös helppo valmistaa.

Lisukkeeksi teimme kevään suosikkikasvista parsaa, tosin tällä kertaa valkoista. Siitä onkin varmaan useampi vuosi kun olen viimeksi valkoista parsaa syönyt. Molempien värisillä parsoilla on omat kannattajansa, ja itse kuuluhun vihreätä suosiviin. Kyllä tämä valkoinenkin parsa herkullista oli, mutta kyllä jatkossakin meillä taidetaan syödä vihreätä enemmän.

Ja mitäpä parsa olisi ilman sen parasta ystävää hollandaise-kastiketta. Vaikka kastike onkin hieman epäterveellinen, sopii sen maku vain aivan loistavasti parsan kanssa. Myös yrttisten pihvien kanssa tämä täyteläinen ja raikas kastike sopi erinomaisesti.

Kikhernepihvit (n. 4 kpl):


1 tlk kikherneitä
1 kananmuna + 2 munan valkuaista
reilu kourallinen tuoretta lehtipersiljaa
2-3 kevätsipulin vartta
juustokuminaa
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä
sitruunaa


Huuhtele ja valuta kikherneet. Muussaa ne karkeaksi tahnaksi (osa saa jäädä kokonaisiksikin). Sekoita joukkoon 1 kokonainen kananmuna ja kahdesta munasta valkuaiset (säästä keltuiaset kastiketta varten). Hienonna persilja sekä kevätsipuli, ja sekoita ne massan joukkoon. Mausta suolalla, pippurilla, lorauksella oliiviöljyä ja sitruunanmehulla sekä raasta vielä joukkoon hieman sitruunan kuorta. Sekoita massa ja tarkista maku.

Kuumenna paistinpannulla reilu loraus oliiviöljyä ja muodosta massasta kekoja siihen paistumaan. Voit hieman painella ja muotoilla pihvejä paistamisen alkuvaiheessa. Paista pihvejä kunnes saavat kauniin värin ja ovat kypsiä.




Valkoisen parsan keittäminen:


Laita isoon kattilaan reilusti vettä kiehumaan. Kuori parsat hyvin ja katkaise tyvi. Mausta vesi suolalla ja ripauksella sokeria. Laita parsat kiehuvaan veteen ja keitä kunnes ovat kypsiä. Aikaa menee parsojen koosta riippuen noin 5-15 minuuttia. Valuta parsat ja tarjoile heti.


Hollandaise-kastike (2-3 annosta):


3 kananmunan keltuaista
1 rkl vettä
2 tl valkoviinietikkaa
100 g sulatettua voita
sitruunan mehua

Vatkaa kattillassa keltuaiset rikki ja lisää joukkoon pieni loraus vettä ja valkoviinietikkaa. Laita kattila hellalle ja kuumenna hiljalleen koko ajan hyvin sekoittaen. Kun munat paksunevat ja kypsyvät, siirrä kattila sivuun ja lisää sulatettu voi joukkoon pikkuhiljaa samalla sekoittaen. Purista joukkoon sitruunamehua ja maistele kunnes saat sopivan makuisen kastikkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdutathan minua kommentillasi. Risut, ruusut, kokemukset ja muut mielipiteet ovat tervetulleita :)