lauantai 10. kesäkuuta 2017

Uusi ruokavalio: maidoton, vehnätön ja sokeriton

Kuten eilisessä postauksessa kerroin, puhaltavat uudet tuulet blogin paluun myötä.

Aion nimittäin muuttaa ruokavalioni maidottomaksi, vehnättömäksi ja sokerittomaksi. Tämä tulee siis vaikuttamaan huomattavasti blogin sisältöön.



Syynä ruokavalio muutokseen on toistuvat vatsavaivat ja iho-ongelmat. Vatsani on todella usein kipeä ja turvoksissa, lisäksi kärsin ihottumasta ja satunnaisista finneistä. Tarkoitus on siis kokeilla onko tästä terveellisemmästä ruokavaliosta apua kyseisiin vaivoihin. Olen lukenut artikkeleita ja blogeja, joissa monet kertovat saanensa apua suolisto- ja iho-ongelmiin jättämällä pois maidon, vehnän ja sokerin. Ihminenhän ei tarvitse ruokavalioonsa maitoa, vehnää ja sokeria. Kaikki nämä ovat aivan turhia ravintoaineita, jotka ei tee hyvää keholle. Minkään dieetin tai laihdutuksen takia en tähän lähde. Koen, että se ei ole itselleni riittävän suuri motivaatio, kuten taas terveys on. On toki postitiivista jos tässä muutama kilo painoa tippuu samalla.

Ihan suoraan en pysty aloittamaan näin tiukkaa ruokavaliota, sillä tulossa on esimerkiksi juhannus, omat valmistujaiset ja kaverin häät, joissa aion syödä vielä "normaalia" ruokaa. Päätin kuitenkin jo, että kotiin ei enää osteta maitoa, vehnää ja sokeria sisältäviä tuotteita. Käytän kuitenkin nyt ensin loppuun elintarvikkeet, jotka näitä sisältävät sillä ruokaa en aio roskiin heittää. Joten muutos alkaa nyt ensin pikkuhiljaa ja jos sitten elokuusta alkaen pystyisi täysin alkaa noudattaa uutta ruokavaliota. Ajattelin 2-3 kuukautta yrittää olla täysin ilman maitoa, vehnää ja sokeria, jonka jälkeen voin satunnaisesti pieninä määriä kokeilla taas jotain syödä. Jos tämä ruokavalio sopii keholleni, niin tavoitteena olisi siis tietysi pidempään syödä näin. En kuitenkaan viitsi vielä alkaa tehdä päätöksiä koko loppuelämäksi, vaan katsotaan ajan kuluessa fiiliksen mukaan.

Maitoa en ole koskaan tykännyt sellaisenaan juoda, mutta ruoan laitossa, sekä muroissa ja kaakaosaa olen sitä käyttänyt. Myös kermaa, juustoa, voita, jugurttia, raejuustoa yms. tulee käytettyä todella usein. Maidot ja kermat on helppo vaihtaa kasvipohjaisiin tuotteisiin. Voin ja juuston jättäminen pois ruoan laitosta voi aluksi tuntua vaikeimmalta, mutta eiköhän siihenkin totu. Olen kuitenkin lukenut, että nämä eivät aiheuta pahimpia oireita, joten eiköhän tulevaisuudessa voi joskus paistaa kalafileen pienessä määrässä voita ja tehdä vaikka kunnon risoton parmesaanilla. Jugurttia olen nauttinut usein väli- ja iltapalaksi, mutta sen voi helposti vaihtaa soija- tai kaurapohjaisiin jugurtteihin, tai tehdä vaikka chia-vanukasta.

Kokonaan viljattomaksi en aio lähteä, vaan jätän vain vehnän pois. Syön siis edelleen kaurapuuroa ja 100% kauraleipää. Myöskään gluteenittomia leipiä tai muita tuotteita en aio ostaa, sillä ne sisältävät yleensä pitkän listan muita aineita, kuten sokeria ja lisäaineita. Mieluummin suosin luonnostaan vehnättömiä tai gluteenittomia tuotteita. Tarkoitus ei myöskään ole karpata tai vältellä kaikkia hiilihydraatteja. Aion kyllä syödä edelleen perunaa, riisiä ja muita viljoja.

Tällä hetkellä sokeria kuluu jonkun verran herkkujen muodossa, sekä piilosokerina monissa elintarvikkeissa. Olen ennenkin ollut herkkulakossa, joten sen ei pitäisi olla ongelma, sillä sokerittomuuteen tottuu parissa viikossa. Täytyy vain kaikkien elintarvikkeiden tuoteselosteet lukea kunnolla läpi ja välttää kaikkea jossa on lisättyä sokeria. Tuotteissa luonnostaan esiintyvän sokerin hyväksyn ja hedelmiä aion syödä rajoituksetta. Hunajaa ja agavesiirappia voi käyttää makeutukseen. Satunnaisiin herkutteluhetkiin teen raaksuklaata tai muita raakaherkkuja, sekä hedelmiä tuoreena ja kuivattuna.

Blogissa tullaan siis tästä edes näkemään reseptejä, jotka sopivat tähän ruokavalioon, sekä välillä päiväkirjamaisia postauksia miten ruokavalion noudattaminen sujuu.

Lopuksi vielä linkkejä hyviin teksteihin maidottomasta, vehnättömästä ja sokerittomasta ruokavaliosta:
http://minifitness.fitfashion.fi/2015/03/10/maidoton-kuukausi-kaansi-elamani/
http://vilmap.com/2014/10/10/maidoton-elama/
http://ainomakela.fitfashion.fi/gluteeniton-maidoton-sokeriton/
http://www.is.fi/terveys/art-2000005243839.html?ref=rss
http://www.terveysguru.fi/ruokavalio/sokeriton-ruokavalio



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdutathan minua kommentillasi. Risut, ruusut, kokemukset ja muut mielipiteet ovat tervetulleita :)